PRIMARIA COMUNEI CUCUTENI

Judetul Iasi

TURISM

    Din punct de vedere geografic si peisagistic, Comuna Cucuteni putem spune ca este binecuvantata de Dumnezeu existand atat dealuri, iazuri si helesteie, faneata si pasune, iar satul Baiceni care este mai jos cu 110 m fata de platou are o temperatura mai blanda, iar in spre vest vegheaza un brau stancos culminand cu Dealul Cetatuia, loc pe care s-a descoperit „vestita asezare neolitica Cucuteni”.
    La numai 8 km Nord de comuna noastra se afla Dealul Catalina cu ruinele unei Cetati Geto-Dacice si totodata vestita podgorie viticola Cotnari. De altfel intreaga zona este o vatra de istorie si civilizatie cucuteniana.

    Pe raza comunei avem Satul Sacaresti, unde au trait si traiesc urmasii razesilor lui Stefan cel Mare, oameni harnici, inteligenti si buni patrioti, aici fiind nascut marele chimist Petru Poni.

    In satul Baiceni existamai multe izvoare cu ape sulfuroase si unele carbogazoase despre care analizele realizate pentru prima data in anul 1884 de catre chimistul Petru Poni care a realizat aceste analize si la izvoarele cu ape minerale din localitatea Tazlau, spune ca unele din apele acestor izvoare prin imbunatatire cu CO2 poate fi folosita ca apa de masa tip Borsec si Biborteni.
    Primaria comunei ca si administratori ai acestor ape minerale inca din anii 1985-1988 am realizat unele captari conducand apa prin conducte in unele locuri accesibile.
    Am constriut deasemeni si un strand cu dimensiunea de 25m/15m in adancime de 3m in care am condus unul din aceste izvoare cu apa sulfuroasa, strand ce de-a lungul timpului s-a bucurat de folosire intensa din partea localnicilor si nu numai.
    In vederea punerii in valoare a izvoarelor cu ape minerale s-au prezentat mai multi doritori dar care pe parcurs nu au mai dorit sa participe la licitatie, noi localnicii asteptand in continuare noi investitori.

    Asa cum am aratat mai sus pe raza comunei Cucuteni exista o movila in care deasemeni o constructie funerara in forma de palnie la baza careia s-a gasit scheletul unui mort, vase sparte ritual si unele pandative din ceramica in forma de frunza avand unele decoratii pe ele si aurite.Tot in interiorul acestui mormant s-au descoperit alte 2 morminte secundare deasemeni cu vase sparte ritual si unele margele rotunde avand grupari de puncte de culoare albastra facand parte dintr-o anumita simbolistica a vremii respective.
    Luand in consideratie cele scrise de marile istoric grec Herodot care spunea despre traci „fiecare tinea in casatorie mai multe sotii iar cand unul din ei murea intre rudele apropiate ale mortului se dadeau mari intreceri si osteneala sa afla pe care din sotii a iubit-o mai mult cel decedat.Femeia socotita vrednica de aceasta cinste era injunghiata de ruda cea mai apropiata dupa care trupul acesteia era ingropat alaturi de barbatul ei.Celelalte femei socot o mare nenorocire aceasta caci aduce astfel o mare ocara".Asa se fac inmormantarile tracilor. "Herodot,  vol V- VIII al istoriei"
    In aceste conditii nu exista nici o indoiala ca este un mormant princiar iar potrivit ritualului mai sus amintit cele 2 morminte secundare apartin la doua din sotiile pe care le avea - probabil o exceptie pentru regii geto-daci de a primi aceasta cinste doua dintre sotii.
    Consideram ca acest mormant apartine celui ce "guverna" Cetatea geto-dacica de pe Catalina Cotnari, intrucat in apropierea mormantului s-a gasit si un tezaur din aur constand intr-un costum de parada si aranjamentul calului impodobit cu diferite aplice din aur. Principalele piese se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
    Pe raza comunei sunt multe livezi in care domina visinii si ciresii, acestia regasindu-se si in centrul comunei pe de o parte si cealalta a soselei principale, cat pe aleile ce din la Muzeul Arheologic mai susu prezentat.

    Incepand din anul 2002 cu sprijinul la inceput al Asociatiei AXart, iar mai apoi si in prezent prin colaborare cu Asociatia ARS Continua realizam anual o tabara de creatie - sculptura in lemn - iar in ultimii trei ani concomitent si o tabara de ceramica cu sprijinul unor artisti in domeniu si la care participa si un numar de cca 40 copii in principal din comuna care invata tainele prelucrarii ceramicii bucurandu-se de o participare si o apreciere unanima.

    Toate acestea fac ca aceasta asezare sa fie vizitata anual de multi turisti din tara si din afara.

    Si cele doua Biserici monument istoric cat si Schitul Baiceni atrag sute de turisti iar toate acestea dau comunei nota de a fi un important loc turistic si de agrement.