PRIMARIA COMUNEI CUCUTENI

Judetul Iasi

SARBATORI LOCALE

    Sarbatorile de iarna ocupa un loc cu totul deosebit in localitatile comunei. Ele incep la data de 24 decembrie cu Ajunul Craciunului, se continua cu Anul Nou si se incheie cu Boboteaza la data de 7 ianuarie. Cu prilejul Craciunului, copii merg cu colindul unde sunt asteptati de gazde, lasati sa colinde si apoi ospatati cu produse specifice acestei perioade (colacei, dulciuri, mere, nuci, etc).
    Cu prilejul sarbatorii Anului Nou, copii merg cu Plugusorul, Sorcova si cu vestitul alai CERBUL, obicei strabun si care a obtinut numeroase diplome si premii la diferite concursuri si festivaluri ale obiceiurilor de iarna, dovedind si prin acest obicei, trairea milenara a omului pe aceasta vatra, marcand totodata trecere dintre ani.

    Zona Cucutenilor, leaganul civilizatiei anjunsa celebra in Europa, are o particularitate care o scoate din anonimat in ceea ce priveste traditiile Anului Nou.
Desi lumea s-a schimbat, iar obiceiurile, asa cum le-au prins batranii, sunt cu an ce trece mai rare, un primar ce imbatraneste o data cu satul sau se incapataneaza sa le mentina curate, neinfluentate de nou, de vreo 35 de ani. Este vorba despre primarul Tun, starostele ursarilor si "regizorul" Cerbului de la Cucuteni la fiecare inceput de decembrie.
    Nimeni nu stie cu precizie cat de vechi este obiceiul, nici macar batranii, insa el s-a pastrat neschimbat chiar si pe vremea comunistilor.
    La inceputul lunii decembrie, fiecare flacau din ceata "Cerbului" isi confectioneaza singur "doba" sau toba din piele de animale. legenda joscului spune ca sunetele infernale ale "dobei" si ale clopoteilor alunga spiritele rele. Costumele ursarilor respecta linia impusa de vechime, fara a strica frumusetea culorilor cucuteniene - cei 20 de ursari poarta pantaloni albastri cu dunga tricolora pe margine, camasa rosie, margele de toate culorile, oglinzi si ciucuri.
    Personajul central al datinii este "Cerbul", un animal considerat de oamenii locului magic. Cerbul moare si invie in timpul dansului-ritual, spre bucuria cetei de ursari, care slavesc izbanda vietii asupra mortii prin salturi viguroase si strigate de bucurie.

    Ziua Eroilor
se sarbatoreste intotdeauna la Ziua Inaltarii Domnului unde elevii scolii prezinta program artistic inchinat eroilor neamului la mormantul eroului necunoscut ce se afla in curtea bisericii din satul Cucuteni.

    Hramurile bisericilor din parohiile Cucuteni si Sacaresti au loc dupa cum urmeaza:
-  la data de 8 noiembrie, in satul Cucuteni la Biserica Sf.Arhangheli Mihail si Gavril
-  in satul Baiceni, parohia Cucuteni la Sfanta Treime
-  tot in satul Baiceni avem Hramul Schitului care se sarbatoreste la 1 octombrie ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI, iar la Paraclisul de la Schitul respectiv Hramul este in Duminica tuturor Sfintilor romani.
-  in parohia Sacaresti, Biserica Sacaresti, pe 21 mai – Sf.Imparati Constantin si Elena
-  in satul Barbatesti, parohia Sacaresti, pe 29 iunie – Sf.Apostoli Petru si Pavel

    Se continua sa aiba o insemnatate deosebita in continuare in aceste locuri, momente din viata omului (nasterea cu botezul, cununia cu nunta si inmormantarea).
    Noul-nascut este crestinat prin botez de persoane numite "nasi" care intorcandu-se de la Biserica, nasii rostesc catre parintii copilului: "Am luat pagan si aduc crestin.", urmand petrecerea botezului.Dupa 24 ore de la botez nasii fac prima baie copilului care se cheama „scoaterea din mir".In apa respectiva se pun busuioc, pene, iar tot unui obicei se introduce si o camasa de regula a tatalui prin care se crede ca noul-nascut va iubi deopotriva cu mama si pe tatal noului-nascut.
    Unul din momentele deosebite din viata omului este casatoria, care este realizata cu consimtamantul parintilor. In obiceiurile traditionale locale a fost si ramane "nunta" a tinerilor casatoriti.Vornicul are importantul rol de a dirija intreaga suita a nuntasilor.Nasii se bucura de o cinste deosebita deoarece ei sunt socotiti drept parinti spirituali a tinerilor casatoriti, precum si multe alte traditii locale care infrumuseteaza nunta facand sa fie cel mai frumos si fericit moment al omului la care participa cu propria vointa.
    La ceremonialul funerar participa de obicei un numar mare de oameni, barbati,  femei de toate varstele care prin prezenta lor sunt alaturi si iau parte la durerea familiei indoliate. Pe timpul celor trei zile, de la data decesului si pana la inmormantare,  persoana decedata este plansa (bocitul) de catre rude, prieteni si cunoscuti.Se pastreaza obiceiul de a merge la priveghi.Dupa oficierea slujbei religioase, sicriul este dus spre cimitir, iar dupa inmormantare, rudele defunctului invita pe cei prezenti la masa de pomana, numita si praznicul mortului.

    Acestea sunt obiceiurile importante in toate satele comunei Cucuteni, judetul Iasi.