PRIMARIA COMUNEI CUCUTENI

Judetul Iasi

AGRICULTURA

    Aflandu-ne in vecinatatea podgoriei Cotnari si solul comunei noastre se preteaza culturii vitei de vie si pomiculturii, candva acestea fiind alaturi de cresterea animalelor preocupari de baza ale bastinasilor. In prezent culturile de baza sunt: cereale (grau, porumb), apoi floarea soarelui si sfecla de zahar.
    Dar odata cu imbatranirea fortei de munca si plecarea tinerilor in diferite tari ale Europei, in prezent mai functioneaza in comuna 2 Societati Agricole lucrand cca 300 ha teren, si alte 500 ha lucrate in particular de catre proprietarii de terenuri, alte sute de hectare tarlale compacte sunt nelucrate (parloaga) in ultimii ani.Aceasta stare de lucruri duce la slabirea din punct de vedere economic a comunei, respectiv a gospodariilor taranesti.
    Ne permitem a face o afirmare ca aceasta stare a agriculturii se datoreaza si dezinteresul guvernatilor de a liberaliza pretul produselor fara vreo acoperire prin subventii ceea ce a dus invadarea pietii romanesti cu produse din afara subventionate puternic de catre Guvernele acelor tari in timp ce la noi pretul produselor agricole nu acopera nici costurile cu realizarea productiei, probleme ce au dus la situatia mai sus mentionata.